/kernel_reloaded/

Author:

Other contacts

Novi članci

Flickr Goodness

Categories

February 7, 2012 @ 16:09

Meteo wifi mesh točke

 
Krenula je zanimljiva rasprava na CWN (Croatian Wireless Networks) google grupi o Meteo stanicama. Prenosim svoj dio rasprave i pošto vjerujem da će ova tema biti biti zanimljiva i široj geek publici ;)

Ako nekoga zanima i pristup CWN grupi samo se treba javiti i dobije pozivnicu.
 

>
> @Valent: što to točno radite? nisam upućen
 

Za prave profi i manje profi vremenske stanice je definitivno najupućenija Istramet ekipa [1] pošto su oni napravili po Istri čitavo čudo meteo stanica i bolje prognoze imaju od DHMZ-a ;) Bili su i na tv-u [2]. Vjerujem da oni najbojle znaju koje stanice valjaju i koje ne, ovisno o kvaliteti i uvjetima u kojima trebaju raditi.
 
Ono što se radi preko projekta sa ekipom iz Wlan-Slovenije je da se od malih tp-link routera naprave senzorske stanice za sve tipove podataka, pa tako i za meteo podatke [3] ali i za razne druge tipove podataka. Evo kako to može lijepo izgledati [4].
 
Bila je i super usporedba 5 meteo stanica u emisiji Gadget Show u rangu 1000-2000 kn [5] ali emisiju mozes pogledati online jedino ako imas vpn do engleske ;( ali našao sam i komentare na tu emisiju na nekom forumu [6]
 
Po meni najbolje uzeti tp-link wr741 i na njega staviti DS18B20+ senzore kao što to radi ekipa iz Wlan-Slovenije [7] i za par sto kuna imaš online meteo stanicu. Mi smo sada naručili 10 senzore i krećemo u
izradu pločice za 1-wire sabirnicu, tako da ćemo uskoro u Osijeku imati 10-ak meteo wifi mesh stanica.
 
Pozivam i sve ostale da se uključe i u svoja mjesta postave mesh meteo nodove… sada dok je snijeg vani je pravo vrijeme, kada se okopni sve treba biti spremno samo za nakačiti na zidove i krovove ;)
 

Ako vas zanima više projekt Otvorena mreža možete pročitati članak [8]. Svi novi sudionici na ovome međunarodnome projektu su dobrodošli, ako ste u Slavoniji i Baranji samo se meni javite ili pokrenite ogranak ovog projekta i u svome mjestu ili kvartu ako je veći grad u pitanju. Za sva dodatna pitanja stojim vam na raspolaganju.
 

[1] http://www.istramet.com/
[2] http://mojtv.hr/video/v/aTfOKdSGduE/istramet-u-dnevniku-nove-tv.aspx
[3] http://dev.wlan-si.net/wiki/Modifications/SimpleThermometer
[4] https://nodes.wlan-si.net/node/kozolectest/
[5] http://fwd.channel5.com/gadget-show/videos/jon-test/jon-test-weather-stations
[6] http://www.hardytropicals.co.uk/forum/viewtopic.php?f=1&t=8456
[7] http://dev.wlan-si.net/wiki/Modifications/SimpleThermometer
[8] http://kernelreloaded.blog385.com/index.php/archives/projekt-otvorena-mreza/

Filed under croatian, diy, gadgets, linux

    Archives

    Flickr photostream

    SSL is required

    Meta meta :)